Van een collega kweker hoorde ik dat een van zijn klanten twee exact dezelfde fruitboompjes bij zijn voordeur wilde hebben. Mensen die advies vragen bij ons willen vaak weten hoeveel kilo opbrengst ze kunnen verwachten van hun fruitboompje.
Niet alles in de natuur is maakbaar en er zitten vaak meer “haken en ogen” aan het fruitteelt of fruitboom kweek proces. Op dit moment ben ik zelf blij met de wat lagere temperaturen en de regenbuitjes. maar ik spreek ook mensen die het graag wat ” meer zomer” willen zien worden en best wat minder vocht en meer warmte willen.
Als je meer afhankelijk bent van het weer (of klimaat tegenwoordig) is het soms moeilijk te begrijpen dat veel Nederlanders zo ver van de natuur afstaan. Vorig jaar zat ik met smart te wachten op regen terwijl bepaalde weermannen doodleuk zeggen “gelukkig houden we het de komende dagen droog en wordt het prima strandweer.
Dat we erg weer/klimaat afhankelijk zijn van de oogst in Nederland of het buitenland leeft voor hen stukken minder. Bij het kopen van fruit op de markt, in de winkel of elders, hebben mensen geen idee hoeveel arbeidsuren de teler heeft geïnvesteerd, voordat het daadwerkelijk voor de consument verkrijgbaar is. Los van alle risico en zorgen die daarbij horen, is het toch een stuk vakmanschap en een portie ” geluk” dat er bij komt kijken.
Soms zit het mee soms ook behoorlijk tegen. In onze eigen tuin(en) is dat wat beter te sturen we kunnen {volautomatisch) sproeien en onze maairobot zorgt dat het gras mooi kort blijft, als er een boompje of plant ons niet bevalt kopen we een nieuwe.
Toch krijg je in de natuur niet altijd alles op bestelling, of zoals wij dat graag willen. Samenwerken en meebewegen met de natuur kan trouwens ook een enorme uitdaging zijn. Toch zullen er ook een hoop enthousiast begonnen moes tuinders dit jaar weer afhaken vanwege de enorm tegenvallende resultaten, dit vanwege de slakkenplaag en de schimmel aantastingen.
Maar ja, soms is het uithuilen en opnieuw beginnen helaas.